понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Вчіться узагальнювати свій досвід

1. Виберіть питання, яке вас зацікавило у роботі педпрацівника. Воно має бути актуальним і важливим для науки та педагогічної практики.
2. Уважно слідкуйте за науково-методичною літературою, ведіть бібліографію літератури по питанню, яке вас цікавить.
3. Накопичуйте та зберігайте матеріали, які відображають досвід роботи педагогічного працівника: аналізи уроків, бесід, планів, конспектів уроків, дидактичні матеріали, свої спостереження… Відмічайте при цьому сумніви. Записуйте запитання.
4. Виберіть тему для узагальнення досвіду, намагайтесь оформити її якомога точно, конкретно.

5. Визначте форму описового узагальнення. Це може бути опис у формі довідки, статті, звіту, доповіді тощо. Можна узагальнити досвід і по-іншому. Наприклад: привести в систему методичні матеріали педпрацівника (плани, схеми, інструкційно-технологічні картки тощо), давши їм короткі роз’яснення.
6. Складіть короткий план теми (3-4 основні питання), потім складіть по темі тези. Згадайте і розмістіть в плані факти, які будуть використані як основні для ваших висновків. Знову і знову уточнюйте план; уже в ньому має бути основна ідея і логіка викладення теми.
7. Далі опис. Спочатку чернетка. До «предела» скорочуйте вступ, уникайте загальних фраз, не прагніть писати «наукообразно». Літературу використовуйте не для повторення, вже сказаного, а для «углубления» і систематизації своїх спостережень і висновків.
8. Матеріали старайтесь викладати коротко, просто, логічно, системно, уникаючи повторень.
9. Оцінюйте практично досвід. Памятайте: Головний критерій хорошого досвіду – результат. Розповідь про досвід непереконлива і мало цікава, якщо у ньому не показано, як ростуть і розвиваються учні, яких результатів вони досягли.
10. Підберіть і належним чином оформіть додатки (схеми, таблиці, картки, список літератури і т.п.)
11. Працюючи над темою, радьтесь зі своїми колегами, колективом, розповідайте їм про свої труднощі, сумніви при узагальненні досвіду. Так можуть з’явитись цінні думки, необхідні факти.

Немає коментарів:

Дописати коментар